For alle som ikke kan snakke med bare store bokstaver, og gjerne med et minimum av vokaler, har vi laget en liten ”Routers for Dummies” skole. Her er noen av de rare ordene vi skryter av at våre rutere har, og hvilke muligheter dette skaper for deg, forklart med normale ord -og i sammenhengende setninger! 

Les, lær og imponer andre med din nye kunnskap! 

dreamstime_3150602

 

ISDN: Førstegenerasjons digital linje. Gjorde det mulig for privatpersoner å ha to telefonlinjer i ett hus. Slik vi husker det i gamledager, gjerne med krøllete ledning. Litt ”last year” og på vei ut… sammenlignet med bredbånd er dette tregt som en snegle i motvind.

DSL: Digital Subscriber Line! Dette er samlebetegnelse for alle de ulike teknologiene for bredbånd via telefonkabler.

ADSL: Her har vi da fått en vokal med i klubben. A står for asymmetrisk, og betyr at disse linjene laster raskere ned informasjon enn de laster opp og ut. Stort sett det man som privatperson syns er viktigst.

ADSL 2+: Neste nivå ADSL Den er raskere for de som bor nærme en telefonsentral. Altså bedre ytelse, raskere nedlastninger og også raskere opplastinger.

SDSL: Symmetrisk DSL. Symmertrisk betyr at det er like mye kapasitet ut og inn.

SHDSL: Single-pair-High-SpeedDigitalSubscriberLine.(Puuh!!) Denne er fortsatt symmetrisk, og har da samme hastighet ut og inn. Dette gjør at man begrenser max hastighet man kan oppnå, men man kan få god ut-hastighet med dårlige kabler (typisk en telefonlinje) over lange strekk. Hjemmekontorer og bedrifter som sender mye info begge veier kan finne gode løsninger her.

VHDSL: Very High Speed DSL. Kommer både asymmetrisk og symmetrisk (og det kan vi jo alle hva er nå!) ☺ men du må du bo inne i selve telefonsentralen for å få god symmetrisk hastighet. Den asymmetriske hastigheten er bedre enn ADSL2+.

DSLAM: Dette er DSL sentralen. Så man kan gjerne si at ”alle veier/linjer fører til ….DSLAM”

Eternett: Er blitt standarden som man bruker i lokalnett. Kommer i hastigheter fra 10Mbit (som er ganske treigt for et lokalnett), til 10 000 Mbit (som er driit raskt). Uavhengig av hastighet er maxlengden på ethernettkabler ca 100m.

FIREWALL: Sikkerhetssystem for å hindre at virus, bakterier og andre skumle snakes og spionbiller kommer seg inn i dataen din og ødelegger informasjon. Også kalt brannmur på norsk, jeg vil allikevel ikke anbefale noen å teste kvaliteten på sin egen ved bruk av ild. Snakk heller med oss.

VPN (tunnel) : Et sikkert system for å koble sammen maskiner og nettverk slik at man kan dele filer på en 100% trygg og effektiv måte. Filmer, TV serier, bilder osv… bare å kjøre på!

SSL VPN (tunnel) : Videreutviklingen av VPN hvor SSL brukes som transportmekanisme.

SSL: Secure Socket Layer, en metode for å sikre at data/informasjon, primært websider, kan overføres mellom to personer som ikke egentlig stoler på hverandre, og uten at andre kan avlytte eller endre trafikken underveis.

SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol. Rett og slett Microsoft sin utgave av SSL VPN.

3G: Er et mobilnett, og 3.generasjons sådan. Mange blander 3G og 3.5G, men det gjør egentlig ikke noe. Gyllen regel; høyere tall = høyere hastighet. Enkelt og greit er det kommunikasjon over mobiltlf nettet. Så man kan mao få internett så å si overalt! Selvfølgelig ikke helt like kjapt og bra som noen av de andre alternativene.

DECT:
Dette er en standard for trådløse telefoner, bestemt av European Teleommunication Standards Institute. Hovedsaklig for at man skal kunne bevege seg fritt, gjerne da med slikt head-set, og slippe og måtte sitte på plassen sin og prate.

WAN: Wide Area Network. Typisk det nettet som er utenfor din kontroll, f eks nettet til de du kjøper din internett tilgang fra. Uten WAN ville du ikke hatt mulighet til å leke med noen andre enn deg selv.

Dual WAN: Dobbel mulighet for moro! Det er primært to muligheter å benytte DUAL WAN på. ”Fail Over” er for de som trenger høy sikkerhet, og ”Load-Balancing” er for de som trenger høy hastighet.

Et ”Fail Over” oppsett gjør at når det ene WAN’et (f eks ADSL) kræsjer og dør, så benyttes automatisk det andre WAN’et (f eks 3G).
”Load-balancing” oppsett derimot bruker begge hele tiden for å få større hastighet, og blir da litt tregere hvis en av linjene takker for seg.

LAN: Lokal Area Network. Typisk det nettverket du har kablet i huset ditt eller på jobben, men kan også være trådløst og da heter det….

WLAN (WiFi): ….Wireless Lokal Area Network. Altså et trådløst nettverk som har en begrenset rekkevidde. Allikevel lang nok til at du kan ta med laptoppen ut i hagen og allikevel være ”svært opptatt i et møte”, slik at noen andre tar ut av oppvaskmaskinen.

CMS: Content Management System. Et administrasjonssystem, som forenkler jobben for deg hvis du f eks har et nettsted. Med ulike ”jeg skjønner ting av meg selv” funksjoner, trenger ikke du å kunne snakke i HTML koder. (Selv om du snart kan det etter å ha gått vårt lille kræsj-kurs her)

LDAP: Kan brukes til mange ting. Stort sett brukes den til autentisering når man logger på et nettverk eller en server. Altså den godkjenner deg. Denne er en Microsoft protokoll.

RADIUS: Har samme funksjon som LDAP, og brukes mest av Microsofthatere.

SIP: IP-telefoner sin signaliseringsprotokoll. Den bestemmer hva som trengs for å få til en telefonsamtale som da er av type VoIP. MSN bruker også SIP for å kunne muliggjøre chat.

VoIP: Fasttelefon over internett som kan erstatte disse fastlinjene vi hadde før, den gang man måtte spørre etter personen man ønsket å snakke med. Takket være SIP blir det stadig bedre og bedre kvalitet nå på internettelefoni.

SOHO: Small Office/ Home Office. Samlebetegnelse på småbedrifter og hjemmekontor.

IPSec: Et kjempe nøkkelknippe! Vaktmesteren kan bare gå å legge seg. Dette er sikkerhet og beskyttelse av data ved hjelp av digitale nøkler og sertifikater, slik at ingen skal kunne komme uventet på besøk til datamaskinen din.

URL/Web filter: Siden vi er inne på sikkerhet, URL/Web filter er litt som en barnesikring. Man kan gjøre sider utilgjengelige, adresser bannlyst og hindre en bestemt type informasjon å snike seg inn i systemet. Hvor mange timer var det i snitt på facebook i arbeidstiden?!?

DoS/DDoS: Høres gjerne i forbindelse med ordet angrep. Det står for Denial of Service, og er et tjenestenekt-angrep. Hvis du f eks skriver noe om noen, og vedkommende blir veldig sint og bestemmer seg for at dette skal i hvert fall ingen andre få se, så kan personen forsøke å sperre siden din. Den hevnlystne kan da bruke opp båndbredden på den tjenermaskinen som nettsiden din ligger på, og således hindre andre å komme inn på siden. Dette kan jo være ganske kritisk for både bedrifter og private.

Med en ekstra D, betyr det at det er en enda sintere person, som da har tilgang til hundre eller tusenvis av maskiner, og bruker alle disse samtidig i et Distribuert Dos angrep. Dette krever som mer dedikasjon, og er vesentlig mer avansert. Uansett er begge deler greit å unngå. Med mindre du er en fjott og skriver uriktigheter som fortjener at siden blir sperret.


LiveZilla Live Help
Bear